• Evenemang idag
Måndag
29
November 2021
Gävle Konserthus Gävle

Svansjön med St Petersburg Festival Ballet

Musik av Pyotr Tchaikovsky
Koreografi av M. Petipa und L. Ivanov
Libretto av W. Begitchev and W. Geltzer

Scenografi och kostym av Vyacheslav Okunev
Ljusdesign av Rainer Kornhuber
Föreställningens längd: 2 akter (60 min och 50 min), paus ca 20 min
Ensemble
Odette/ Odylle - E. Bogutskaya /E.Krasyuk
Prins Siegfried - A. Abaturov / N. Moskalets
Rotbart - I. Kazakov
The Court Jester – A. Bogutskiy / S. Dubrovin
Pas de trois - F. Mahkamov, E. Sabantseva, A. Prokhorova

Ett fulländat konstverk
Svansjön är en av de mest populära baletterna och tillhör den klassiska balettens internationella standardrepertoar. Denna balett ett lysande verk av den lysande kompositören Tchaikovsky och förblir redan sedan århundraden tillbaka en offentlig magnet.
Den populära klassiska baletten berättar historien om Odette, en prinsessa som blir en svan av en ond trollkarls förbannelse. Samtidigt, under en jakt får prins Siegfried syn på denna fantastiska svan. Han tar sikte för att skjuta, men svanen förvandlas till en vacker kvinna som heter Odette. Hon berättar för prinsen att hon är en prinsessa som har kommit i förbannelse av en ond trollkarl. Under dagen måste hon vara en svan och simma i en tårsjö. Åter på natten får hon bli människa igen. Förtrollningen kan bara brytas om en prins lovar henne evig trohet. Hon berättar för prins Siegfried att om han vägrar henne måste hon förbli en svan för alltid. Prins Siegfried blir kär i Odette, men den elaka trollkarlen förtrollar honom och får honom av misstag att föreslå en annan kvinna. Prinsessan Odette hotar att ta sitt liv och kastar sig i sjön. Den förtvivlade prinsen hoppar i efter henne och paret blir sedan älskare i efterlivet.
Föreställningen bjuder på enastående solister och dansare, underbar scenografi och kostymer i kombination med en magnifik ljusdesign.
Musiken är förinspelad av Hungary Festival Orchestra.
Koreografen för originalproduktionen var Julius Reisinger. Baletten hade premiär av The Bolshoi Ballet 1877 på Bolshoi Theatre i Moskva. Även om Svansjön presenteras i många olika versioner, baserar de flesta balettkompanierna sina scener både koreografiskt och musikaliskt på 1895-väckelsen av Marius Petipa och Lev Ivanov, som första gången arrangerades för den kungliga baletten 1895 på Mariinsky-teatern i St. Petersburg.

St. Petersburg Festival Ballet
St. Petersburg är vaggan till den berömda ryska baletten som skapades av Marius Petipa under 1900-talet. St. Petersburg Festival Ballet skapades 2009 för att representera de bästa traditionerna, andan och elegansen i St. Petersburg-baletten.
Många av artisterna i denna ensemble rekryteras från The Vaganova School i St. Petersburg, som förkroppsligar alla element i klassisk balett. Festivalbalettens dräkter och landskap efterliknar det förflutna arvet och den kungliga prakten, medan de oförglömliga föreställningarna kombinerar strikt klassisk elegans med tjugoförsta århundradets modernitet. St. Petersburg Festival Ballet återspeglar andan och elegansen i den historiska staden som den härstammar från. Detta kombinerat med en verkligt kunglig prakt av scener och dräkter av världsberömda scen- och kostymdesigner Vyacheslav Okunev (Bolshoi-teatern, Mariinsky-teatern, La Scala)
Under de senaste tio åren har St. Petersburg Festival Ballet med stor framgång turnerat runt om på Europas största scener.
Enastående solister och dansare, underbar scenografi och kostymer i kombination med en magnifik ljusdesign och underbar Tchaikovsky-musik, det är vad St. Petersburg Festival-baletten erbjuder balettälskare över hela världen.
Aleksandr Abaturov – Konstnärlig ledare & huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Tog examen från Perm State Choreographic Academy.
Från 2008 till 2010 uppträtt på Konstantin Tachkin’s St.Petersburgs Ballet Theater.
Från 2002 till 2008 och från 2011 till 2015 har han uppträtt som solist vid Saint-Petersburg State Academic Leonid Yacobson Ballet Theater.
Sedan 2016 är han solist på St. Petersburg Ballet festival. Han har varit på turnéer i Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien, Japan, Kanada, Mexiko, Kina och andra länder.
Prisvinnaren av The International Ballet Contests , St. Petersburg (Ryssland)
Elizaveta Bogutskaya – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Elizaveta studerade koreografi vid Moscow state Academy.
Examen från Nesterova's Academy of Dance, 2007.
Antagen vid den legendariska Bolshoi Theater Moscow.
2012 blev Elizaveta inbjuden att vara med i The Russian National Ballet Theater.
På hennes repertoar kan vi bland annat hitta roller som Aurora, Lila fen och prinsessan Florine i Törnrosa, Odette-Odile i Svanjön, och Juliet i Romeo och Julia.
Hon har turnerat i flertalet länder så som till exempel USA, Tyskland, Japan, Mexico och Kina.
Nikita Moskalets – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Tog examen från Perm State Choreographic Academy.
2007 - 2014 har han varit solist i Ural Opera (Ekaterinburg).
2014 - 2017 har han varit solist i State Academic Ballet Theater Stanislavski och Nemirovich-Danchenco (Moskva)
Sedan 2018 är han huvuddansare för St. Petersburg festival Ballet. Han har turnerat i Japan, Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland, Schweiz, Grekland, Kina, Hongkong, Kanada, Mexiko och andra länder.
Ekaterina Krasyuk – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
2009 tog hon examen från Vaganova Ballet Academy St. Petersburg.
Solist vid Mikhaulovsky Theatre St. Petersburg (2009 - 2012).
Solist vid Mariinsky Theatre St.Petersburg (2013 - 2017)
Gästsolist
Konserttid: ca 2,20 inkl.paus
Föreställningen framförs till inspelad orkestermusik

Rullstolsplatser finns på parkett och kan endast bokas i Gävle Konserthus
biljettkassa, tel: 026-172900
Ledsagare till rullstolsburen går gratis men måste ha biljett.

Biljetter & tider

Måndag 29 November 2021 20:00 Boka hos Ticketmaster
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Gävle Konserthus). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Svansjön med St Petersburg Festival Ballet, Gävle Konserthus

POPULÄRT I Gävle JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Gävle.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Gävle. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

Januari