Om staden Gävle

Gävles historia

Gävle fick sina stadsprivilegier år 1446 men finns nämnt som stad i skrift redan år 1413. Under den här tiden fungerade staden, som på den tiden hette Gefle, främst som hamnstad för i princip hela Norrland och Bergslagen. Fiske var en stor näringskälla och Gävlefiskarna var kända. Under vissa perioder hade fiskemännen från staden kungligt monopol på fiske längs hela den norrländska kustremsan.
Läs mer

Näringslivet i Gävle

Gävle började växa fram som en industriell stad under andra halvan av 1800-talet. Staden hade under den här tiden ingen speciell nisch utan industrierna var spridda över ett flertal branscher. Med tiden har dock mycket hänt i staden, även om flera av de gamla industrierna finns kvar, om än mycket mer utvecklade.
Läs mer

Sevärdheter i Gävle

En av Gävles kanske mest kända sevärdheter finns bara en månad om året. Gävlebocken är en enorm julbock gjord av halm på en trästomme som sätts upp Slottstorget i staden. Inför första advent sätts bocken upp och har gjorts så sedan år 1966. Det är kommunen, tidningen arbetarbladet, Gävle centrumsamverkan samt Eje Berglund AB som ser till att traditionen upprätthålls.
Läs mer

Sport och föreningsliv i Gävle

Gävle är en stad med ett rikt förenings- och idrottsliv. I staden finns det över 500 ideella föreningar.
Vill man starta en förening i staden ska man prata med kultur- och fritidsnämnden som då hjälper till med bidrag och stöd. De ger även rabatt på lokalbokningar och kan ge tips för verksamheten.
Läs mer